Första året som Indalsälven ingår i Älvstädningen

Under söndagen städade ungdomar från KFUM Basket Indalsälvens stränder bland annat vid Kävstabron i Indal med förre skidskytten Björn Ferry i spetsen.

De älvar som förutom Indalsälven städas av ungdomar från totalt cirka 90 föreningar är Ljusnan, Dalälven, Klarälven och Gullspångsälven.

– Sedan starten 2013 har cirka 177 ton skräp hittills plockats längs och i älvarna. Det är en viktig insats för miljön, men Älvstädningen är också en viktig investering för att påverka ungdomars attityd kring nedskräpning på sikt, säger Linnéa Grahn, projektledare på Städa Sverige.

Nytt för i år

Hittills har Älvstädningen fokuserat på skräp som syns, men vid årets städning tar ungdomarna för första gången vattenprover för att även undersöka förekomsten av mikroplaster.

Proverna tas på utvalda ställen längs älvarna med fokus på utlopp och tätbefolkade samhällen. Analysen av proverna görs dels av ett professionellt labb, dels av elever på Marina Läroverket.

Ger pengar till klubben

Projektet Älvstädningen går, liksom Städa Sveriges övriga verksamhet, ut på att engagera så många idrottsföreningar som möjligt att mot en ersättning till klubbens eller lagets kassa städa en bestämd älvsträcka.

Förutom att det ger en positiv miljöeffekt innebär det ett stöd till svensk idrottsrörelse och en investering i ungdomars ansvarstagande för den gemensamma miljön.

Länk till källa

Vad tycker du om innehållet?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Sponsorer