Indalsälven drabbad av kräftpest

Länsstyrelsen har påträffat den från Nordamerika införda signalkräftan i Indalsälven. Eftersom signalkräftan sprider kräftpest betecknas fem mil av vattendraget nu som smittat, och de naturliga flodkräftorna har troligen dött ut. Signalkräftorna drabbas också av kräftpest men har högre motståndskraft och klarar sig bättre.

– Det är jättetråkigt, säger David Jonsson på länsstyrelsen i Västernorrland och förklarar att det nu krävs åtgärder för att inte smittan ska spridas vidare till andra vatten.

Desinficera redskap

– Det gäller att alla fiskare är noggranna med att desinficera redskap och ser till att stövlar och båtar är torra innan man använde dem på andra håll, säger han.

Vid det populära Bergeforsfisket planerar man nu att informera alla fiskare om kräftpesten. Annelie Hamrin som arrenderar fisket visar upp de skyltar som ska placeras ut.

– Det är ett viktigt budskap och vi ska hjälpa länsstyrelsen med informationen, säger hon.

Olagligt att plantera ut

Det är olagligt att plantera ut signalkräftor men trots det är det inte ovanligt att det sker. Kräftforskaren Lennart Edsman på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, artbestämde signalkräftorna från Indalsälven. Han tycker att de som ägnar sig åt olaglig utplantering bara orsakar problem.

– Det är korkskallar som springer runt med signalkräftor, det blir inte ens något bra kräftfiske efter att de planterats ut, konstaterar han.

Loppet kört

När det gäller Indalsälven nedströms Järkvissle är loppet kört för de vanliga flodkräftorna. Har signalkräftor etablerat sig är det i princip omöjligt att få bort arten och kräftpesten finns kvar.

– Det enda man kan hoppas på är att signalkräftorna dör ut, säger Lennart Edsman.

Länk till källa

Vad tycker du om innehållet?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Sponsorer