Lägre ersättning till norrländska fårbönder

Idag pratade jag med en grossist som ville köpa allt mellan 100 och 1000 kilo lammfärs.

Thomas Eriksson har 150 får och med det är han en av de större fårägarna i Västernorrland. Just nu finns många nyfödda lamm också på gården i Åsen, Liden. Och intresset är stort för svenskt och lokalt lammkött, folk ringer och vill köpa lammlådor från gården.

– Idag pratade jag med en grossist som ville köpa allt mellan 100 och 1000 kilo lammfärs av mig. Så det finns efterfrågan även från grossistledet och från krögarna, säger han.

Men intresset att ha får har minskat. I början av 80-talet var det nästan 20 000 får som betade i Västernorrland, förra sommaren var det drygt 7000 om man räknar tackor, baggar och lamm, enligt statistik från Jordbruksverket.

– Medelbesättningen i Västernorrland ligger på ungefär 30 djur men i verkligheten finns ett fåtal större fårgårdar och den stora majoriteten av fårägare har bara mellan åtta och femton får.

Jag måste se till min egen plånbok och mitt företag.

Thomas Eriksson säger att en orsak till att det blivit mindre intressant att ha får är för att slakterierna i norr betalar sämre än i övriga Sverige.
Närmaste slakteri här är Nyhlens Hugosons i Ullånger men Thomas Eriksson kör sina lamm den mycket längre sträckan till HK Scans slakteri i Rättvik.

– Just nu, vecka arton, skiljer det nio kronor. Från 41 kronor hos Nyhléns Hugosons till 50 kronor hos HK Scan. Ja, det blir längre att åka, tyvärr, men jag måste se till min egen plånbok och mitt företag. Jag tycker synd om de fårägare som bor längre norrut och inte kan välja.

Slakterierna i söder har andra produkter som ger större vinst.

Från Nyhléns Hugosons vill man inte medverka i P4 Västernorrland men Ove Hansson som är ansvarig för inköp av djur säger att slakterierna i söder har andra produkter som ger större vinst och att det är svårare i norr att få en ekonomi i produkterna eftersom det finns färre lamm här. Han säger att det har varit en mindre skillnad i prissättning tidigare men att i vår har skillnaden skenat iväg.

Länk till källa

Vad tycker du om innehållet?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Sponsorer