Svårt besked om regionens hälsocentraler väntas

P4 Västernorrland har flera uppgifter på att hälsocentraler i regionen ska förändra sin verksamhet. Primärvårdsdirektören Anna-Lena Lundberg tänker kalla till presskonferens på måndag.

Enligt vad P4 Västernorrland erfar gäller förändringarna flera utpekade hälsocentraler, alltså de vårdcentraler som drivs av regionen. Det ska vara Liden, Stöde och Nacksta där förändringar ska ske. Sundsvalls Tidning har uppgiften att Nacksta hälsocentral helt ska stänga medan de andra två ska bli flilialer till Granlo respektive Matfors. Flera av regionens hälsocentraler har i perioder tvingats ta in många stafettläkare och minska på sina öppettider.

Primärvårdsdirektör Anna-Lena Lundberg vill inte bekräfta.

– Vi har ett förslag som ska förankras med personal och politiker. Vi kommer att gå ut med pressmeddelande på måndag, säger hon.

Miljonrullningen i Region Västernorrland är enorm och störst blodflöde är det från hälso- och sjukvården.

– Just nu är prognosen inom specialistvården, sjukhusvården, på minus 350 miljoner kronor, sa regiondirektör Hans Wiklund i fullmäktige.

Det betyder att hela region Västernorrland varje år, i tre år, måste spara 200 miljoner kronor.

Från politiskt håll finns viljan att satsa på just primärvården och det finns öronmärkta statliga pengar i den uppdaterade kömiljarden. Besked väntas på måndag vad regionledningen vill se ska hända med hälsocentralerna. Och politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden har extra möte den 15 oktober då frågan om hälsocentralerna ska upp.

Lotte Nord
P4 Västernorrland
lotte.nord@sverigesradio.se

Källa

Vad tycker du om innehållet?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Sponsorer