Vi träffar lokala företag (Hälla gård)

Under kommande veckor kommer det på fredagarna publiceras en ny artikel i artikelserien Vi träffar lokala företag som handlar om de lokala företagarna. Nordvästra tar pulsen på dem och passar på att fråga hur de vill att bygden ska utvecklas under de kommande åren, hur de engagerar sig i föreningslivet. 

Sommaren 2005 packade vi våra väskor (och lastbilar) och flyttade från Uppland till Åsen. På gården som varit i Thomas släkt sedan mitten av 1600-talet hade det inte funnits djur sen 60-talet. Idag har vi ca 140 tackor och 10 baggar i tre fårhus. Hälften av tackorna lammar i december och hälften i mars/april.

Lammen som blir slaktfärdiga under våren säljer vi till Scan medans de som blir färdiga på hösten styckas och packas hos Västernorrlandsgården i Timrå och säljs under vårt eget märke Hälla gård. Man hittar vårt lammkött i vår gårdsbutik samt på Tempo i Liden och Indal och på Ica Maxi i Birsta. Vi levererar även till flera skolkök och restauranger.

Från lammen och fåren får vi även skinn som vi säljer på lokala marknader där vi också erbjuder vår omtyckta ölkorv.

Vi jobbar hårt för att hålla odlingslandskapet öppet och våra djur välmående och det glädjer oss att intresset för lokalproducerad mat bara ökar. Tyvärr så är självförsörjningsgraden på lammkött i Sverige låg, knappt 30% av lammköttet vi äter är svenskt. Vi skulle gärna se att fler satsade på får och lamm. Thomas är aktiv i Västernorrlands fåravelsförening, LRFs lokalförening och LRFs kommungrupp för att stötta vår lokala matproduktion.

Glädjande är att det senaste året har intresset för svensk ull fullkomligen exploderat. Välkända företag som Filippa K och Röjk tar nu fram kollektioner i svensk ull. Ullen som klipptes hos oss förra veckan kommer att hamna i en vind- och vattentät jacka designad av A New Sweden.

Vad tycker du om innehållet?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Sponsorer