Victoria, 21, drabbad av tågfelet i Ånge: ”Ren och skär panik”

Victoria Östman är en av alla de resenärer som drabbats av det elfel som tvingat flera tåg att stå stilla vid perrongen i Ånge under söndagen. Hon klev på ett nattåg från Vännäs 20.45 i går och skulle varit framme i Stockholm 06.38 i dag.

– Vi fick ingen info om felet förrän vid 06.30 i morse när vi trodde att vi var framme i Stockholm, säger hon till SVT Nyheter. 

För flera vana resenärer var förseningen inget nytt, men för Victoria var situationen extra jobbig.

”Ren och skär panik”

– Jag skulle med ett flyg till Seoul i Sydkorea eftersom jag ska flytta dit i dag. Det gick klockan 14. Eftersom jag visste att det var tajt med flyget blev det ren och skär panik. 

– Så jag har fått köpa en ny flygbiljett för 10 000 kronor till ett flyg som avgår 06.00 imorgon bitti. 

Men trots den goda marginalen till den nya avgången visade det sig bli stressigt. Under dagen har tåget nämligen inte kunnat lämna perrongen och avgångstiden har hela tiden skjutits längre och längre fram.  

“Barn som grät” 

I takt med att förseningen ökat har även de mest härdade resenärerna blivit påverkade. 

– Vattnet och maten började ta slut, då blev det en helt annan stämning. Sen stängdes AC:n av. Jag hade tur som hade en liggvagn och inte så många personer i min kupé, men när man gick genom sittvagnarna var det barn som grät och det var riktigt varmt och kvavt. 

– Ett tag lyckades vi ta oss cirka 30 minuter söder om Ånge, men då kom ett nytt fel och vi fick vänta. Så insåg de att det var barn och hundar på tåget som inte kunde få vatten och då backade de tillbaka till Ånge och hänvisade oss att själva gå ut till butiken och köpa mat och vatten. 

Tog taxi till Stockholm 

Victoria betonar att tågvärdar och övriga medarbetare har gjort så gott de kunnat med den knapphändiga information de fått. Men beskeden har ständigt ändrats. 

Runt klockan 19.30 bestämde hon sig för att hoppa av tåget och ta en taxi i stället, eftersom risken att missa ännu ett plan kändes för stor. 

– Taxin har jag fått finansiera ur egen ficka.

”Riktigt trött”

Förutom pengarna Victoria fått lägga ut på nytt flyg och taxi från Ånge till Stockholm är hon också irriterad över att hon förlorat två dygn i Seoul. 

– Det är jättejobbigt, för jag ska flytta in i min lägenhet och börja skolan. 

– Just nu känner jag mig bara riktigt trött.

SJ: Unika omständigheter

SJ har inga uppgifter om hur många av deras resenärer som drabbats av elfelet, men redan klockan 08 i morse betalade de tillbaka biljetterna till de som satt fast. De kommenterar inte enskilda fall, men uppmanar alla kunder med frågor om eventuella extra ersättningar att kontakta kundtjänst.

– I dag har varit unika omständigheter så om man har haft en tågbiljett bokad på något av tågen kommer vi vara generösa om man missat anslutningar, säger Carina Axelsson på SJ:s pressjour.

Länk till källa

Vad tycker du om innehållet?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Sponsorer